Slovnica

[Slovnica][bleft]

Besedila

[Besedila][bsummary]

Besedišče

[Besedišče][grids]

Kultura in zgodovina

[Kultura in zgodovina][twocolumns]

Latinske tujke

[latinske tujke][[bleft]]

Val 202: Z lastinskimi izreki govoru dodamo arhaično patino


Val 202 je v svojem podkast prispevku "Z lastinskimi izreki govoru dodamo arhaično patino" prikazal današnji pomen latinščine in kako se le ta še zmeraj prepleta s sedanjostjo in se v določenih pogledih rada uporablja tudi v aktualnih kontekstih.

V prispevku sta Tadej Košmrlj in Uršula Zaletelj predstavila kar nekaj latinskih izrazov, ki še zmeraj krožijo med nami in nas ob poznavanju le teh predstavljajo v luči razgledanosti.

Z lektorico za latinski jezik Barbaro Šega Čeh so nagovorili temo in problematiko dvojnega naglaševanja, t.j. klasičnega in arhaičnega. Lektorica je predstavila že nekaj vidikov uporabe latinščine v današnjem času.


Clara pacta boni amici. 
– “Čisti računi, dobri prijatelji.” 

Fortunae faber est qulibet ipse suae.
 – “Vsak je svoje sreče kovač.” 

In vino veritas. 
– “Resnica je v vinu.”

Če želite poslušati oddajo, jo morda še zmeraj najdete v RTV arhivu.



Podkast prispevek o latinskem jeziku spretno predstavlja živost latinskega jezika. Iz prispevka je razvidno, da so še zmeraj šole in izobraževalne institucije tiste, ki ohranjajo latinščino aktualno med novim generacijami, med katerimi se rojevajo tudi novi entuziasti za ta mrtvi jezik.

Viri in ključne besede
latinščina, podcast VAL202, latinski izreki, aktualnost latinščine, izgovorjava latinskega jezika, latinski izreki, citati in pregovori, uporaba latinščine danes 

- Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj (2018): Z lastinskimi izreki govoru dodamo arhaično patino. Podkast prispevek. Oddaja VAL202- Jezikanje. https://val202.rtvslo.si/2018/03/jezikanje-latinski-pregovori-in-modrosti/ (iz dne 6.4.2018)

Ni komentarjev: