Slovnica

[Slovnica][bleft]

Besedila

[Besedila][bsummary]

Besedišče

[Besedišče][grids]

Kultura in zgodovina

[Kultura in zgodovina][twocolumns]

Latinske tujke

[latinske tujke][[bleft]]

Zgodnji pouk latinščine



Klasično-humanistično izobraževanje ima na Slovenskem več kot 400 letno tradicijo.  S spremembami v izobraževalnem sistemu  je zgodnji pouk latinščine zlasti po uvedbi devetletke zamrl.

Trenutno poteka pouk latiščine na ljubljanski nekdanji Klasični gimnaziji, današnji Osnovni šoli Prežihovega Voranca, ter na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja v Ljubljani.

Otroke k učenju spodbujajo predvsem starši, včasih pa se za latiščino ogrejo preko izvenšolskih dejavnosti oz. krožkov.

Otroke pritegnejo miti in spoznavanje življenja starih Rimljanov. Kmalu znajo otroci z znanjem latinščine med branjem časopisa ali knjig prepoznavati določene besede latinskega izvora.

Otroci spoznavajo zgodovino in življenje Rimljanov, Grkov in Etruščanov. Odkrivajo antične zgodbe, bogove in junake antičnega časa. Učne vsebine predstavlajo otrokom potovanje skozi zgodovino in primerjavo s sedanjostjo. Z učenjem latinskih struktur in povezovanjem znanza razvijajo abstraktno, logično in kritično razmišljanje.

Več o zgodnjem učenju latiščine danes lahko preberete v članku iz Dela na povezavi TUKAJ.

Vir:
- Zgodnji pouk latinščine je pri nas zamrl z devetletko
(Matjaž Čadež, objavljeno 08. 10. 2013) na povezavi: https://www.delo.si/druzba/panorama/zgodnji-pouk-latinscine-je-pri-nas-zamrl-z-devetletko.html (dne 2.9.2018)

Ni komentarjev: